Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Πως να κάνουμε το παιδί μας να τρώει φρούτα και λαχανικά!


Εάν ανήκετε στους γονείς που προβληματίζονται με ποιο τρόπο θα μυήσουν το παιδί τους στην υγιεινή διατροφή, το άρθρο που ακολουθεί έχει γραφτεί αποκλειστικά για εσάς.


                     


Σας έχουμε απλές λύσεις οι οποίες ενδεχομένως να σας βοηθήσουν. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή σας την προσπάθεια να θυμάστε, ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ότι μετά την πάροδο του δεύτερου έτους ο μικρός σας ήρωας ή η μικρή σας πριγκίπισσα μπορεί, να έχει προσωπική πλέον άποψη και να διαμορφώνει σιγά-σιγά εικόνα για το τι του αρέσει και τι όχι. Εάν δεν τρώει κάποια τροφή μην το ζορίζεται... απλά φερθείτε έξυπνα και ψάξτε να βρείτε από ποια άλλη ομάδα τροφών μπορεί να πάρει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του φρούτου ή του λαχανικού που δεν προτιμά.

Μερικές ιδέες....
  • Ποικιλία τροφών στο τραπέζι. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία τροφών, έτσι ώστε το παιδί να βλέπει τις εναλλακτικές επιλογές και ταυτόχρονα να μπαίνει στον πειρασμό να τις δοκιμάσει!
  • Πρόγραμμα γευμάτων. Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες γευμάτων και αποφύγετε τα τσιμπολογήματα ανάμεσα από τα γεύματα. Μ' αυτό τον τρόπο το παιδί κάθεται πεινασμένο στο τραπέζι.
  • Μίμηση γονιών. Αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας! Οπότε μην περιμένετε να φάει το παιδί σας φρούτα ή/και λαχανικά εάν δεν δει πρώτα εσάς να τα καταναλώνεται στο γεύμα σας....
  • Δείξτε ενθουσιασμό για κάθε νέα τροφή που εισάγετε στα γεύματα σας!!!
  • Συζητήστε με το παιδί σας για το πόσο σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή και το ρόλο που παίζουν οι βιταμίνες για να είναι σούπερ δυνατό!!!
    • Αν έχετε αγόρι μπορείτε να παρομοιάζετε την τροφή με τα καύσιμα των αυτοκινήτων!!!Το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμα για κινηθεί και να είναι γρήγορο στους αγώνες, έτσι λοιπόν και ο κανακάρης σας χρειάζεται φρούτα και λαχανικά. Επίσης το σπανάκι μπορεί να το βοηθήσει να κάνει "μπράτσα" όπως ο Ποπάυ ή στη πιο σύγχρονη μορφή "superman"!
    • Αν έχετε κορίτσι φροντίστε να της υπενθυμίζεται, ότι οι πριγκίπισσες είναι τόσο όμορφες και καλλίγραμμες γιατί τρώνε φρούτα και λαχανικά που συμβάλλουν σε μια λαμπερή επιδερμίδα! Μεταξύ μας, αυτή είναι η αλήθεια!!!
  • Δώστε ποικίλα ερεθίσματα μέσα από βιβλία!!!Ακόμη και όταν το παιδί είναι μηνών μπορείτε να του δείχνεται εικόνες με φρούτα έτσι ώστε να ακούει και τα χρώματα αλλά και το όνομα του κάθε φρούτου και λαχανικού. Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία για τις πρώτες λεξούλες του παιδιού αλλά και για τα αμέσως επόμενα στάδια ανάπτυξης, τα οποία βοηθούν το παιδί να ταξινομεί τις τροφές αλλά και να διαμορφώσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Υπενθύμιση...
  1. Όταν λέμε φρούτα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τους φυσικούς χυμούς, οι οποίοι καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους. Όχι όμως οι συσκευασμένοι οι οποίοι περιέχουν ζάχαρη, συντηρητικά, και χρωστικές.... ας μου επιτραπεί η έκφραση "ζαχαρόνερο".
  2. Τα λαχανικά σας είναι καλύτερα να μαγειρεύονται στον ατμό, μ' αυτό τον τρόπο το παιδί παίρνει το μέγιστο των βιταμινών.
  3. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής ή βιολογικά τα οποία δεν είναι άγουρα, έτσι ώστε το παιδί να έχει εικόνα της πραγματικής γεύσης του κάθε φρούτου η λαχανικού.

Τα άρθρο φιλοξενείτε στην ενότητα Δικές μας Στιγμές του http://www.babyzone.gr
Μπορείτε να διαβάζετε κάποια απο τα άρθρα μας και στο @babyzone !

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του άρθρου χωρίς την άδεια της συγγραφέως.

8 σχόλια:

  1. Εξυπνες προτάσεις.... Ομορφες παρομοιώσεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς είμαι από τις τυχερές μαμάδες σε αυτό το θέμα! Φρούτα και λαχανικα στο φουλ και απορώ γιατι εγώ και ο μπαμπάς μας δεν τα αγαπάμε ιδιαιτερα! Παρόλα αυτά αποθηκεύω την ανάρτησή σου γιατί θα φανεί χρήσιμη σε πολλές φίλες μου!

    (Από το πάρτυ του https://marthablogging.com έρχομαι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμεις τα κάνουμε και μπιφτέκια!!! ;)
    (Από το πάρτυ του https://marthablogging.com έρχομαι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ χρησιμες συμβουλες!!! Ανηκουμε απο τους τυχερους θα ελεγα γιατι η κορη μου τρελενεται για μπροκολο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι από τις τυχερές που ο μικρός μου αγαπάει τα φρούτα και τα λαχανικά. Πάντως είναι ενδιαφέρον το άρθρο σου.
    (Από το πάρτυ του https://marthablogging.com έρχομαι!)
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έξυπνες οι προτάσεις. Θα τις δοκιμάσω γιατί εμένα εκτός από μακαρόνια και ομελέτα δεν βάζει τίποτα άλλο στο στόμα του.
    (Από το πάρτυ του https://marthablogging.com έρχομαι!)
    Μαρινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ότι πρέπει για τη βαφτιστήρα μου! Να είσαι καλά! Από το πάρτυ της Μάρθας έρχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χριστουγεννιάτικο Δεντράκι με υλικά Ψυχοκινητικής

 Π ρωτότυπο Χριστουγεννιάτικο Δεντράκι με υλικά ψυχοκινητικής από την αίθουσα φυσικής αγωγής. Τα παιδιά χάρηκαν και διασκέδασαν πραγματικά!!...