Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ιταλική αφράτη focaccia

Η focaccia είναι ένα είδος ιταλικού ψωμιού το οποίο φτιάχνεται με ελαιόλαδο ενώ μπορεί να έχει επάνω μυρωδικά ή/και λαχανικά, όχι όμως τυριά ή αλλαντικά. Συνοδεύει ένα πιάτο μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή σάντουιτς. Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να γίνει και από χορτοφάγους αρκεί να αντικαταστήσουν το γάλα με νερό. Δοκιμάστε την και θα εκπλαγείτε με τα αρώματα που θα κυριεύσουν την κουζίνα σας. Αφράτη από μέσα και τραγανή από έξω συνοδεύεται με ένα ποτήρι καλό κρασί και καλή παρέα φυσικά!!!

Υλικά για τη ζύμη
3 1/2 φλυτζάνια αλεύρι
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
1 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι Ιμαλαίων
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά

Extra  υλικά 
250 γρ. ντοματίνια κομμένα σε λωρίδες
100γρ. ελιές σε λωρίδες
1 κόκκινο κρεμμύδι σε λωρίδες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε το νερό με τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά. Παράλληλα κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα και κάνουμε στο κέντρο του μπωλ μια λακούβα στην οποία θα βάλουμε το μείγμα με τη μαγιά, το γάλα και το ελαιόλαδο. Αφού ζυμώσουμε απαλά αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Οταν είναι έτοιμο στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και το απλώνουμε με τα δάχτυλα (πάχος περίπου 1,5 εκ). Πιέζουμε ελαφρώς την επιφάνεια με τα δάχτυλα και ραντίζουμε με το μείγμα με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τη ρίγανη. Στο τέλος βάζουμε τις ντομάτες, τις ελιές (αφού τις ξεπλύνουμε μια φορά για να μην είναι πολύ αλμυρές) και το κρεμμύδι το οποίο μπορούμε να το έχουμε ξεπλύνει, έτσι ώστε να φύγει η "σπιρτάδα" για να είναι γλυκό όταν ψηθεί. Ψήνουμε στους 190°C για 30 λεπτά.

                                                                                                     Καλή σας όρεξη!


Υ.Γ. Εκτός από ρίγανη μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του άρθρου χωρίς την άδεια της συγγραφέως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χριστουγεννιάτικο Δεντράκι με υλικά Ψυχοκινητικής

 Π ρωτότυπο Χριστουγεννιάτικο Δεντράκι με υλικά ψυχοκινητικής από την αίθουσα φυσικής αγωγής. Τα παιδιά χάρηκαν και διασκέδασαν πραγματικά!!...